Filippinerna

Filippinerna är ett stort land med mängder av öar och massor av dykplatser i många olika områden.
Säsongen för dykning i Filippinerna varar mellan slutet av oktober till början av juli. Vädret under regnsäsongen är ofta mycket blåsigt och nederbörden kan vara riklig och viss risk för tyfoner finns, särskilt i de norra delarna av landet. Det finns dock platser i Filippinerna som lämpar sig väl för dykresor året runt. Till exempel Dauin med Apo Island och Oslob i närheten går bra att dyka i året runt och har oftast bra väder även om regn förekommer där året runt liksom alla andra ställen.

Dykresor till Filippinerna med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Vattentemperaturen ligger normalt på mellan 25 - 30 grader och sikten är ofta mycket bra (upp till 40 meter) men sikten kan vissa tider på året och på vissa platser vara så dålig som mellan 5 - 6 meter.
På Filippinerna råder i huvudsak tre olika säsonger. Varmt och torrt är det mellan oktober och februari som också är den behagligaste säsongen. Hett och fuktigt blir det mellan mars och maj och därefter tar regnsäsongen över mellan juli till oktober.

Boholhavet erbjuder mycket branta väggar med riklig förekomst av fisk och på vissa platser mycket fina koraller. Platser som Siquijor, Apo Island, Malapasqua, Moalboal och Dumaguete ned Dayub är bara några av alla de platser som provinsen Visayas erbjuder. Även Sogod Bay i Södra Leyte och Anda på östra Bohol har mycket bra dykning. Även den lilla ön Cabilao har mycket bra dykning och lämpar sig väl för alla nivåer av dykare. Till dig som älskar makro och fina koraller är den lilla ön Romblon ett verkligt spännande resmål. Här hittar du många arter som sällan ses någon annanstans.

Dykresor till Filippinerna med phtravel.se  Dykresor till Filippinerna med phtravel.se.

Vackra vita stränder i kombination med tropisk grönska erbjuder även ickedykaren platser som är värda att besöka. Varför inte ta en flodtur, en dag med hästridning eller för den mer äventyrliga resenären rekommenderar vi canyoning, en mycket speciell aktivitet.

Hotellet eller resorten där du bor är i regel utgångspunkt för dina dagliga dykturer med båt till dykplatserna. Inga liveaboarder trafikerar i dagsläget det här området. Har du tur kan du få se valhaj, mantor, delfiner och andra höjdpunkter som till exempel hammarhaj eller rävhaj. Cagayancillo och Tubbataha reefs är två platser i Suluhavet med mycket spännande dykning och goda chanser att få se stora djur och fiskar.

Dykresor till Filippinerna med phtravel.se  Dykresor till Filippinerna med phtravel.se

Palawan som ligger cirka 2 timmar med flyg väster om Manila är en av dom minst utforskade öarna. Här kan du hitta många former av marint liv som försvunnit från andra delar av Filippinerna, till exempel kan du här fortfarande få möta mantor, stora havssköldpaddor och dugonger (sjökor).

I Norra Palawan ligger en ö som heter Coron och staden Busuanga. Det här området har länge burit på en hemlighet, men för ett antal år sedan upptäckte dykare platsen där 24 fartyg sänktes under andra världskriget. Vraken ligger på ganska grunda djup (15 - 40 meter) i ett område där det i regel råder svaga strömmar. Detta i kombination med den angenäma prisnivån i Filippinerna börjar göra denna platsen till en riktig favorit för den vrakintresserade dykaren.

180 km sydost om Palawan ligger några av Filippinernas kanske bästa dykplatser, Tubbataha Reefs. Dessa rev som numera finns på FNs världsarvslista har välmående korallrev, färggranna väggar och upplevelserika strömdyk. Reven lockar ofta till sig örnrocka och manta och att få se flera arter av haj under ett och samma dyk är inte ovanligt. Dessutom brukar sköldpaddor söka sig hit för att beta av sjögräset. Denna ögrupp når du endast med en liveaboard och endast under en begränsad tid på året.

Norr om Tubbataha Reefs finns Apo Reef. Även det är ett område där man åtminstone förr i tiden ofta såg en hel del stor fisk och stora stim med hammarhaj. Även hit kan du komma med en liveaboard.

Till de mer kända destinationerna i Filippinerna räknas även Mindoro och Puerto Galera där du som vill komplettera dykningen med lite "partyliv" finner ditt Mecka. Låga priser lockar många turister hit även om dykningen inte är i riktigt samma klass som i många andra delar av Filippinerna. Trots detta är området mycket populärt bland många dykare.


Mer om resor till Filippinerna
Dykresor till Filippinerna med PH Travel, Dauin och Dumaguete är ett paradis med fantastiskt bra dykning och särskilt muckdiving  atlantisazores
Boende i land med dykning på Filippinerna                       Liveaboarder i Filippinerna