Papua och Moluckerna

De östra delarna av Indonesien är de mest artrika vattnen i världen. De är också bland de minst utforskade och mest svårtillgängliga. Den västra delen av världens största ö, Nya Guinea, tillhör Indonesien och heter idag Papua Barat (Västra Papua), tidigare kallades det Irian Jaya från den holländska kolonialtiden. En dykresa hit är idag bland det mest "heta" som finns i världen och en liveaboard i dessa vatten är något väldigt speciellt. Dykresor hit är bäst under vårt vinterhalvår det vill säga perioden oktober - mars. Boka din dykresa till Indonesien Papua och Moluckerna direkt med PH Travel. Vi har mycket stor erfarenhet av resor i den här regionen.

Dykresor till Papua Barat och Moluckerna med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid i Papua Barat och Moluckerna, Sorong, Jayapura:

Området är mycket större än Sverige men endast en bråkdel är ännu utforskat och dykt, det finns troligtvis massor att upptäcka fortfarande. Dessa östra delar av Indonesien är ett av världens mest omtalade områden, Raja Empat (Fyra kungar) - stavas ibland Ampat - och det är världens i dag artrikaste område för fisk. Här finns flera olika dykresorter byggda idag men ännu fler lär komma i framtiden då Indonesiska regimen uppmuntrar till exploatering och investeringar här. Antalet liveaboarder som går här har ökat dramatiskt bara det sista åren och på vissa dykplatser har det redan gått så långt tyvärr att det kan bli samma kamp om att komma först som du kan se i mer utbyggda områden till exempel Egypten eller Florida.

Dykresor till Papua Barata och Moluckerna med phtravel.se  Dykresor till Papua Barat och Moluckerna med phtravel.se. Ambon Scorpion fish

Även uppe kring Biak och Manokwari på norra Papua finns dykresorter men reven i områdena är tyvärr mycket förstörda av cyanid- och dynamitfiske även om fina platser finns här också men möjligheterna att komma runt är ännu mycket små då det inte finns någon mer organiserad dykning i form av resorter eller liveaboarder.

Moluckerna är ett stort antal öar öster om Sulawesi och väster om Papua med Halmahera som huvudö och där också provinshuvudstaden Ternate ligger. Här kommer det troligen explodera med dykturism de närmaste åren då man säljer eller leasar ut land för att dykcenter ska kunna byggas upp och locka till sig dykande turister och med det ge arbetstillfällen och turistinkomster. Tyvärr är det destruktiva fisket mycket utbrett även här men det finns platser som gör att en dykresa hit blir något mycket minnesvärt.

Bland de mest kända områdena är annars kring Spice islands (kryddöarna) med öarna Ambon och Banda som erbjuder mycket fina dykvatten med massor av udda arter och även här upptäcks regelbundet nya arter. Öarna har varit populära bland dykare i många år men endast ett fåtal resorter finns i området. I och med de oroligheter som har förekommit i området tidigare så minskade turismen betydligt men nu är den på uppgång igen och dykresor hit börjar igen bli populärt.

Dykresor till Papua Barat och Moluckerna med phtravel.se  kri-1

Muckdiving, macro likaväl som väggdykning, driftdives och enstaka vrak finns här för den intresserade. Det man bör ha klart för sig oavsett vad man väljer för destination, resort eller båt så är man långt bort från allfarvägarna och det tar tid att komma till dessa platser.

Till Moluckerna räknas ett drygt tiotal större öar eller öområden in med Kai, Tarimbar, Aru, Babar, Leti, Wetar, Buru, Sulu och några till. Ingen av dessa öar erbjuder idag möjlighet till dykning i mer ordnade former så även här finns troligen massor att upptäcka på sikt. Mindre öar som till exempel Gunung Api når du endast med en liveaboard och är helt unikt. En dykresa till Papua i Indonesien är nog bland det bästa som går att få tag i vad gäller äventyr och få komma till avlägsna delar i världen.

Mer om resor till Papua och Moluckerna
paradisedancer  misool
Liveaboarder i Papua och moluckerna                               Boende i land med dykning i Papua och Moluckerna