Mexico

Mexico är ett stort land som erbjuder mycket varierad dykning, kanske den mest varierade i hela världen för ett enda land. Karibiska havet med sina varma tropiska vatten och korallrev, grottdykning i cenoterna på Yucatanhalvön och den kallare dykningen i Sea Cortez samt de avlägsna öarna vid Islas Revillagigedos med Socorro Island och San Benedicto som den kanske mest kända.

Dykresor till Mexiko med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Till Mexico kan du åka till året runt även om landet kan drabbas av tropiska orkaner, då oftast på den karibiska delen vid norra Yucatanhalvön eller den sydliga spetsen av Californiahalvön på Stilla havskusten. Detta gäller främst för tiden augusti - november men kan inträffa så tidigt som i juli.

Den karibiska dykningen upplever du bäst från slutet av november till slutet av juni.
Sikten varierar beroende på vilket hav du dyker i och platsen med allt från 5 meter upp till 50 - 60 meters sikt i de kristallklara cenoterna. I Karibiska havet är 25 - 40 meter ganska vanligt och Stilla Havet varierar beroende på säsong mellan 5 - 40 meter.

 

Typisk vattentemperatur är 27 - 30 grader på den östliga kusten och 22 - 26 grader i Stilla Havet.
De yttre öarna på Stilla Havskusten är i regel bäst från november till maj men du bör kunna åka hit när helst även om man bör tänka efter en extra gång under hösten då den blåsiga perioden härskar.

Cozumel är en mycket populär turistö med många dykplatser. De flesta ligger längs Palancar-revet utanför västkusten där ett typisk dyk sker på så sätt att du flyter med den alltid påtagliga strömmen.

Grottdykning gör du bäst på fastlandet och även för dig som inte har grottdykarutbildning finns möjlighet att prova på. Att sväva omkring i absolut kristallklart vatten där solens strålar hittar ner mellan träden och du är omgiven av stalaktiter i olika storlekar är en mäktig upplevelse.
Bästa tid för för dykningar i grottor (cenoter) är mellan november till maj då vattnet är som allra klarast. Vattentemperaturen i grottorna ligger i stort konstant på 24 grader.

 

Baja California och det mäktiga Sea of Cortez erbjuder dykning med stora fiskar främst under hösten och där är valhaj, manta och hammarhaj inte ovanligt att få skåda.
Dykningen är inte alls som i tropiska vatten utan mer subtropisk, med kallare vatten, mycket fisk och skaldjur, färre koraller och mer stenformationer.

Mexicos bästa dykning enligt många är dock Islas Revillagigedos som ligger en bra bit ut i Stilla Havet. Det är drygt en dags båtresa dit och öarna kan nästan jämföras med de mer kända Galapagosöarna och Cocos island utanför Costa Rica.

 

Här fanns tidigare mycket gott om haj - stora grupper hammarhaj, vitfenad revhaj, silver tips, blåhaj, gråhaj och ibland även tigerhaj. Tyvärr har det allt mer utbredda hajfisket även tagit sig in i dessa vatten och man ser idag inte lika många hajar som förr men har du tur kan samtliga av dessa ses på ett dyk.

Många anser att det inte finns något bättre ställe i världen att fotografera stora mantor på. Världens största mantor hittar du förmodligen här, få ställen kan konkurrera och upp till 10 stycken på ett dyk tillsammans med lite delfiner kan vara en riktigt mäktig upplevelse.

 

Under våren mellan februari till april kommer ofta grupper av knölvalar för att föda och även delfiner kan dyka upp framför dina ögon. De sistnämnda finns dock här året runt.