Panama

Landet är kanske mest känt för sin kanal som byggdes redan 1914 och som förbinder Stilla havet med Atlanten. Landet har upplevt en otrolig boom och turismen har ökat rejält de sista åren. Här finns nya världens största regnskog näst efter Amazonas och ett fantastiskt djurliv.

Dykresor till Panama med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid i Panama City:

Dykning finns både på den karibiska sidan i Atlanten men det är dykningen på stillahavssidan som är mest spektakulär.

 

Ön Coiba erbjuder vid bra tillfällen dykning med olika arter av haj. Upp till 33 olika arter av haj har registrerats och fotograferats här inklusive valhaj, hammarhajar, tjurhaj, tigerhaj, galapagoshaj och den mer bisarra gitarrhajen. Till detta mängder av olika arter av rockor, manta, mobulas, Thurstons Djävulsrocka, Marble rays, sting- och örnrockor, Cownose- och golden rays ofta i stora stim.

Ön som är skyddad marinpark och finns med på UNESCOS världsarvslista erbjuder även skyddade stränder dit mängder av sköldpaddor kommer och lägger ägg inkluderat den stora stillahavslevande leatherback turtle som i extrema fall kan bli lika stor som en bil.

Förutom större djur ser du ofta också stora stim med fisk, koraller och gorgonier och flera arter av svampdjur. Frogfish, sjöhästar, stim med tonfisk, olika arter av muränor, kräftdjur och tagghudingar samt att olika sorters nässeldjur. Under säsong har du möjlighet att få se knölval och delfiner är vanligt att se när du kommer ut på mer öppet hav.
Förutom Coiba finns flera mindre öar som erbjuder hygglig dykning, till exempel Islotes Octavios, Cativo och Islas Secas, Contreras, Ladrones och Rocas Prosper som erbjuder dykning i mycket strömt vatten.

För dig som vill komma åt den bästa dykningen så ska du åka på en liveabord till Coiba och kombinera med Malpello i Colombia. Många gånger fullt i klass med Cocos eller Galapagos.

Mer om resor till Panama
yemaya
Liveaboarder i Panama

Header

Nyhetsbrev