Egypten

Egypten är helt naturligt, på grund av att det är vårt närmaste korallhav, en av våra mest omtalade dykdestinationer. Många ställen framförallt i södra Röda Havet är mycket bra eller till och med riktigt bra för dykning. Platser som Hurghada, Sharm el Sheikh, Abu Nuhas, Brothers Islands, St. Johns Reef, Straits of Tiran, Marsa Alam, Daedalus, Marsa Alam och Zabargad är några exempel på kända dykplatser.

Dykresor till Egypten med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Till Egypten kan du åka året runt även om det är enklast för oss under vårt vinterhalvår då charterflygen går mer regelbundet. Reguljärt flyg går alltid men det är lite stökigt med hänsyn till det korta avståndet och innebär en onödigt lång restid inklusive byten.

Under senare delen av hösten i oktober - november kan det vara blåsigt och under våren kan sikten var mer begränsad. Korallerna förökar sig normalt i mars - april men det är på sitt sätt positivt då det lockar till sig större planktonätare såsom manta och valhaj.
Juli - augusti är ofta mycket varma och temperaturen går ibland över 40 gradersstrecket.

Dykresor till Egypten med phtravel.se  egypten 2

På vintern mellan januari till mitten på mars är de norra delarna ofta kallare och temperaturen kan faktiskt gå ner under 20 grader i vattnet. Temperaturen liggerna annars normalt kring 26 - 28 grader under sommarhalvåret i de norra delarna och ytterligare några grader varmare längre söderut.

Gott om haj finns det på vissa platser särskilt runt de yttre öarna. Allt från vitspetsad och grå revhaj till deras lite större kusiner vitspetsad oceanhaj, rävhaj och vitfenad gråhaj men även tigerhaj ses ibland. Till och med så långt norrut som Sharm el Sheikh ser du ibland haj även om det inte är lika ofta.

egypten 3  egypten 12
Alla uv-bilderna av Henrik Jonsson

Egypten är en väldigt populär destination att besöka och det har tyvärr satt en del spår på det marina livet på många platser längs kusten där reven kan upplevas som slitna men du kommer ända att kunna se väldigt mycket marint liv. Det bästa sättet att få uppleva bra och mycket dykning i Egypten är att åka med på en dykkryssning (liveaboard) till de södra delarna eller till de yttre öarna där reven är finare.

 


Mer om resor till Egypten
Bo och dyk från land i Egypten, Dykresor till Röda havet, Marsa Shagra med PH Travel
Boende i land med dykning i Egypten