Indonesien

En dykresa till Indonesien är något helt enastående. Indonesien består av mer än 17.000 öar varav endast drygt 6.000 öar är bebodda. Det är ett enormt stort land och det breder ut sig både norr och söder om ekvatorn. Från väster med Aceh-provinsen på västra Sumatra mot den östra sidan av landet till ännu helt outforskade djungelområden på ön Nya Guinea, före detta Irian Jaya - numera Papua Barat. Utbudet av dykmål och dykresor blir således väldigt stort och dykningen och upplevelserna på land är mycket varierande. Vi erbjuder dykresor över i stort sett hela Indonesien och har enorm erfarenhet av resor hit och att resa i landet.

Indonesien, dykresor med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Indonesien är ett land du kan åka till året runt men platserna varierar mycket beroende på vilken tid på året du vill åka. Vissa resmål är bra året runt medan andra har en mera begränsad säsong eller ett väder som stör det allmänna intrycket så pass mycket att det inte är värt att åka dit. Vissa platser ligger så avlägset att det tar ett par dagar att komma dit och många platser når du endast med en liveaboard (dykryssning)

Normalt sett är den bästa tiden för resor till större delen av Indonesien från april - november men man får räkna med att det kan regna även under denna tid på året. Regnen är dock sällan långvariga utom under regnsäsongen. På grund av landets enorma storlek är dykningen mycket varierande i landets olika delar och så även vädret.

Dykresor till Indonesien med phtravel.se  Dykresor till Indonesien med phtravel.se

Utanför ön Borneo eller Kalimantan som den kallas här finns fantastisk dykning med öarna Sangalaki, Derawan, Maratua och Kakaban som de mest kända för oss dykare. Dykning med mantor finns det möjlighet till här och det anses vara en av världens bästa platser för att få möta dessa havets stora, mäktiga och graciösa djur. Kakaban och Jellyfishlake är en annorlunda upplevelse som nog bara kan jämföras med manetsjön i Palau och vissa platser på Papua, Raja Ampat.

Kring de stora öarna Sumatra och Java är dykningen ännu relativt outforskad och jämförelsevis ganska okänd, mycket på grund av siktförhållanden, djup och strömmar som inte tillhör de bästa och inte minst för de geologiska oroligheter som ofta gör sig påminda här. Indonesien är världens mest vulkanrika land och stora jordbävningar i dessa områden hör till vanligheterna och brukar sällan orsaka mer än en axelryckning på lokalbefolkningen. Java är en av världens mest befolkade öar och här finns också mycket intressant kultur och historia.

Ön Sulawesi, och i synnerhet den norra delen av ön är kanske den mest "exploaterade" ön för oss dykare och den är ett riktigt paradis för dig som vill uppleva ett rikt, välmående och friskt marint liv, mycket och många koraller, vackra färger och ofta många ovanliga arter som det inte finns motsvarighet till på många andra ställen som är mer kända för majoriteten av oss dykare. Staden Manado i norr är nog den mest kända destinationen idag med massor av dykmöjligheter, men många andra spännande platser finns att tillgå och ytterligare en mängd platser återstår att upptäcka och att dyka på.

Dykresor till Indonesien med PH Travel

Den så kallade Wallacea linjen, uppkallad efter Sir Alfred Russel Wallace (1823-1913), delar den asiatiska kontinentalplattan från den australiensiska och "sträcker sig" väster om Sulawesi. Mycket få arter har spritt sig mellan de olika sidorna av denna linje och både djur- och växtlivet såväl på land som under ytan har kunnat utveckla sig lite på egen hand och där just det marina livet kring Sulawesi visar tydliga exempel på detta med arter som inte förekommer längre västerut.

De små Sundaöarna där öarna Bali och Lombok nog är de mest kända men även till exempel Komodo, Flores, Rinca, Sumba, Sumbawa och Alor ingår brukar generellt upplevas som "bra" och ju längre österut du har möjlighet att komma desto mer artrik och bättre dykning kommer du att få uppleva. Världens näst största ö, Nya Guinea, delas av Indonesien i väster och det självständiga landet Papua Nya Guinea i öster.

Dykresor till Indonesien med phtravel.se  Dykresor till Indonesien med phtravel.se

Papua Barat som västra delen av ön heter (tidigare Irian Jaya) har kring Raja Empat världens i dag mest artrika vatten och här upptäcks regelbundet nya arter i såväl stort som smått. I dag finns endast ett fåtal platser respektive kryssningar där dykning erbjuds i detta enormt stora område och det borgar för att nya upptäckter garanterat kommer att ske de närmaste åren. Inne i landet finns områden som är mycket otillgängliga och här lever ännu många stammar det vi nästan kallar stenåldersliv.

Spice Islands med ön Ambon som den mest kända erbjuder också fantastiskt fina dykvatten och upplevelser med udda djur och korallrev i absolut toppskick men även Halmahera som är huvudön i Moluckerna öppnar upp allt mer och erbjuder mycket fin dykning även om stora områden tyvärr är söndersprängda genom dynamitfiske. Kommer du till rätt platser här är emellertid dykningen helt fantastisk.

Många platser i Indonesien är lite aviga att ta sig till men de upplevelser som erbjuds är av så hög klass att det av de flesta upplevs som väl värt omaket och besväret att ta sig dit. En vattentemperatur mellan behagliga 26 - 29 grader och det finns ett oerhört rikt marint liv. Med det många gånger lilla antalet dykare som ännu hittat till den Indonesiska dykningen bidrar till att göra Indonesien till världens kanske bästa dykning Bra vrakdykning kan också erbjudas på vissa destinationer. Indonesien är vår personliga favorit för dykresor och vi hjälper dig gärna med din dykresa hit.


Mer om resor till Indonesien
Dykresor till Bali och Nusa Tengara  Dykresor till Kalimantan, eller Indonesiska delen av Borneo, här en orangutang
Nusa Tengara (Bali, Komodo, Lombok, Alor, Flores)        Kalimantan, (Borneo)

Dykresor till Nya Guinea Raja Empat (Ampat) och Moluckerna med PH Travel  Dykresor till Sulawesi med PH Travel
Papua (Raja Empat) och Moluckerna                               Sulawesi

Dykresor till Sumatra och Java i Indonesien med PH Travel
Sumatra och Java