Bali och Nusa Tengara

Nusa Tengara, före detta små Sundaöarna, består av massor av olika öar i södra Indonesien och sträcker sig som ett band från Bali i de centrala delarna av landet österut till Alor och västra Timor. Här hittar du öar som Lombok och de populära Giliöarna, Sumbawa, Komodo, Rinca, Flores, Sumba, Solor, Adonara, Lembata, Alor och Timor. Till det kommer ytterligare cirka 550 mindre öar.

Dykresor till Nusa Tengara, små sundaöarna, med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid på Bali:

Hela provinsen sträcker sig över 1.200 km från väst till öst. Generellt kan sägas att dykningen är bra och den blir bara bättre och bättre ju längre österut du kommer med vissa undantag för sönderfiskade rev där det marina livet är ganska skralt. Dykresor till De här delarna av landet går att göra på många sätt. Antingen bor du i land eller så åker du med på en liveaboard. Oavsett hur du vill att just din dykresa ska se ut så är det här ett område som vi kan ordna det mesta i.

Dykresor till Nusa Tengara, små sundaöarna, med phtravel.se  Dykresor till Nusa Tengara, små sundaöarna med phtravel.se

Bali är den mest besökta ön och tillsammans med Lombok och Giliöarna de stora turistmagneterna i Indonesien. Ändå är inte dykningen så stor och utbredd som man kanske skulle tro. Här erbjuds fantastisk "muckdiving" men även möjligheter att se större fiskar som manta, Mola Mola, revhajar och stora stim av tonfisk med mera under säsong och dykningen är fullt jämförbar eller många gånger bättre än andra mer kända dykdestinationer i världen.

Liveaboarder har blivit populärt och fler och fler båtar sätts in för att täcka framförallt efterfrågan på dykning vid öarna Komodo och Rinca. Här på dessa öar lever världens största ödla, komodovaranen, en isolerad tillvaro. I vattnen utanför är det extremt starka strömmar då Stilla havets vatten ska passera ner i Indiska Oceanen och utan starka motorer går det inte att ta sig fram här utan att driva iväg till havs.

Dykresor till Nusa Tengara, små sundaöarna, med phtravel.se  DSCN0755

Det marina livet är enormt rikt och färgglatt, fantastiska svampdjur och mjukkoraller täcker många platser och tillsammans med unika djurarter som bara hittats här utgör Komodo ett mycket uppskattat dykmål.

Det är macrolivet som är unikt men även större djur som haj och stora populationer av mantor kommer hit under säsong. Har Du verkligen turen med dig kanske även du får se mantor som parar sig.

På öarna Flores, Sumba, Alor och Timor erbjuds dykning men den har inte spritt sig så mycket än som man kanske skulle kunna tro. Alor är den mest kända dykön och här ses regelbundet haj och stora mängder fisk i de starkt strömmande vattnen. Övriga öar erbjuder också mycket bra dykning även om det lokalt har fiskats med både cyanid och dynamit under många år tyvärr.

Att ta sig till öarna görs enklast med flyg från Bali eller Jakarta. Det är ännu få flygplatser och på vissa håll går det knappt att ta sig fram utan guide eller tolk då engelska inte är särskilt vanligt på många håll ännu. Alla öarna har de gemensamt att de har mycket att erbjuda dig som vill ut på äventyr och vill uppleva lokala seder och bruk, mat, traditioner och kulturer förutom dykningen. En dykresa till den här delen av Indonesien kan göras på många olika sätt.

Mer om resor till Bali och Nusa Tengara
Waow1  parigata
Liveaboarder i Nusa Tengara                                             Boende i land med dykning Nusa Tengara