Sulawesi

I centrala Indonesien ligger ön Sulawesi (tidigare Celebes) mellan de två stora öarna Borneo och Nya Guinea på gränsen mellan Indiska Oceanen och Stilla Havet. Dykresor hit är idag mycket populärt. Här utanför den asiatiska kontinentalplattan finns ett unikt marint djurliv som under lång tid och stabila förhållanden har fått chans att utveckla några av jordens märkligaste marina varelser. Sulawesi utgör tillsammmans med Moluckerna och Nya Guinea och vissa delar av Filippinerna epicentrum för biologisk mångfald och artrikedom och utgör kärnan i det som man ibland kallar för "The Golden Triangle".

Dykresor till Sulawesi med phtravel.es
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid på Sulawesi, Manado, Makassar:

Olika delar av Sulawesi bjuder på olika typer av dykning. I sydost hittar du den fantastiska Tukang besi arkipelagen där några av världens idag kanske vackraste, färggrannaste och mest välmående korallrev finns. För dig som vill se vackra miljöer och lite mindre djur är denna del helt fantastisk.

Norrut på den östra sidan finns ögrupper som Banggai och Togian Islands. Områden som ännu knappt besöks av turister men som bjuder på makalöst fin dykning med ett rikt marint liv med både små och lite större arter. Dessa delar lämpar sig väl för dig som vill bort från allt vad massturism är och kan tänka dig lite äventyr och långa resor innan du är framme. Även fastlandet bjuder på mycket fin dykning. Området är väderkänsligt och vissa tider på året kommer du inte åt några av platserna här. Det går att nå dessa delar både via färja och bo på resort eller med en liveaboard.

På den nordöstra sidan av Sulawesi finns det bland kanske främst fotografer så omtalade Lembeh Straits. I dessa områden erbjuds så kallad muckdiving när den är som absolut bäst men även vrakdykning och mycket fina koraller finns i dessa vatten. Du som fotograferar eller vill se udda och små djur kommer att stortrivas här.

Dykresor till Sulawesi med phtravel.se  Dykresor till Sulawesi med phtravel.se

Norr om Sulawesi finns öar som Bangka och Sanghie arkipelagen som ännu är väldigt lite utforskade och även detta är ett marint paradis med både stora och små djur och många udda arter som sällan ses någon annanstans i världen.

Nordvästra sidan av Sulawesi hittar du den mycket väl kända ön Bunaken men även Gangga, Montehage och Manado Tua blir allt mer populära. Området kring provinshuvudstaden Manado blir allt mer populärt bland dykare och erbjuder fantastisk väggdykning, ibland starka strömmar och även mycket bra dykning för den som gillar muck och att titta på små djur.

Västra sidan av Sulawesi är ännu mycket sparsamt utvecklat för dykning men även här finns fin dykning på några platser framförallt utanför staden Palu vid Donggala.

De sydvästra delarna av denna stora ö erbjuder vrakdykning utanför Makassar vid till exempel Kapoposang men som också har fin revdykning ute vid öarna. I söder sträcker sig ön Selayar ut mot Floreshavet och här finns stora fiskar och dramatisk väggdykning men även mycket smått att se. Här styr vädret väldigt mycket vad som är möjligt att dyka på och se. Världens tredje största atoll Takabonerate finns här men är svårtillgänglig och tyvärr mycket söndersprängd men det marina livet är ännu rikt. Oavsett vart på Sulawesi du lägger din dykresa så tror vi att du kommer att få en bra dykupplevelse och dykresor hit går såklart att kombinera med andra delar av Indonesien.

Mer om resor till Sulawesi
pelagian  kbr
Liveaboarder i Sulawesi                                                     Boende i land med dykning på Sulawesi