Sumatra och Java

De stora öarna Sumatra och Java i västra Indonesien är de mest folkrika i hela landet. Lokala stridigheter har präglat framförallt västra Sumatra under många år och självständighet har proklamerats flera gånger men har aldrig realiserats. Java är en ö där jordbruket har stor del i det dagliga livet men här växer även stora städer och ett mer västerländskt leverne kommer allt mer. Stora vulkanområden finns främst på östra och södra delen och ön har även fantastiska kulturskatter. 

Dykresor till Sumatra och Java, med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid i Jakarta:

Sumatra i väst har rika olje- och gasfyndigheter och stora områden med ännu orörd djungel. Här kan man ännu hitta orangutanger, sumatratiger, schabraktapir, maljabjörnar, trädleoparder och javanoshörningar även om de tyvärr blir allt mer sällsynta.

 

Lake Toba är en av de stora sevärdheterna på ön och lockar årligen många turister och de stora nationalparkerna erbjuder ett rikt liv av fåglar, fjärilar och fauna - däribland världens största blomma rafflesian och världens högsta blomma Titan arum. De södra delarna är starkt vulkaniska och kraftig seismisk aktivitet förekommer här och är ett av världens mest jordbävningstäta områden.

Dykningen på den norra sidan om dessa öar är inte särskilt märkvärdig eller ens rekommenderad då det dels är rätt grunda vatten då den asiatiska kontinentalplattan sträcker sig långt utanför kusten. Samtidigt dra stora mängder flodslam ut från stora floder och genom gigantiska träskområden vilket förstör sikten. De södra och västra delarna av Sumatra erbjuder dock hygglig dykning även om det inte alls är lika artrikt som de östra delarna av Indonesien. Väster om Java ligger den aktiva vulkanen Krakatau där det faktiskt dyks regelbundet. Mycket klippor och även stora fiskar och däggdjur kan ses kring främst Sumatra och från söder gör det inkommande vågorna många platser idealiska för surfing snarare än för bra dykning. 

Mer om resor till Sumatra och Java
aloita
Boende i land med dykning på Sumatra och Java