Jordanien

Jordanien är Röda Havets kanske minst omtalade land, särskilt när det handlar om dykning. Hit kommer det långt färre dykare än till både Israel och Egypten och ändå finner du här en stor variation på dykplatserna.

Dykresor till Jordanien med phtravel.se  Dykresor till Jordanien med phtravel.se, Självklart med besök till Petra

Klicka på kartan så kommer du till google maps

Platta rev, raviner, drop-offs, sandbottnar och vrakdykning. Dessutom är det lättdykt då det sällan eller aldrig är strömt. Reven är relativt friska och välmående i Jordanien jämfört med sina grannländer med undantag av Saudiarabien dit det inte heller finns mycket dykturism, särskilt med tanke på UD's avrådan från att åka dit.

Jordanien är en året runt destination. Sommar eller vinter är mycket varierande vad gäller temperatur men med hänsyn till dykningen kan du åka hit när som helst. Vinterhalvåret kan erbjuda temperaturer ner mot nollgradigt och snö i landets norra delar men vattentemperaturen i Aqaba där du dyker går sällan under 18 grader. Sommaren har avsevärt högre temperatur med upp mot 35 - 40 grader i luften och cirka 26 - 28 grader i havet.

På hösten, i regel omkring november, kan det blåsa en del men temperaturen är oftast behaglig. Något sämre sikt kan förväntas under april - maj då korallerna förökar sig men i gengäld kan man då med stor tur få se de riktigt stora fiskarna, valhaj och manta, komma ända in i Aqabaviken. Dessutom är det i regel inte så många turister som besöker landet under dessa månader heller. Perioden september - oktober är i regel de mest behagliga månaderna att uppleva dykningen då temperaturen ofta upplevs "lagom".

Det händer ibland att valhaj och manta kommer in mot den jordanska kusten och även revhajar, stingrockor och valar kan hittas här även om det inte är stor fisk du åker hit för. Reven erbjuder förutom lägre stående ryggradslösa djur också gott om fisk och även lite mer udda arter såsom sjöhästar, stenfisk, pipefish och frogfish ses regelbundet eller till och med ganska ofta.

Dykningen i Jordanien har förbud mot handskar vilket bidrar till att skydda reven mot mera oförsiktiga dykare. Ett par vrak, en sänkt stridsvagn och ett nyupptäckt (2004) vrak på lite större djup från andra världskriget gör att även du som gillar vrakdykning kan få fina upplevelser. Dagsturer med både bil och båt erbjuds men de flesta dykplatserna kan nås lika bra direkt med igång ifrån land.

Under resan till Jordanien ska du naturligtvis passa på att ta ett dopp i Döda havet om du flyger via Amman men för Dig som åker direkt till Aqaba skall Du absolut uppleva det historiskt mycket intressanta Petra. Även ett besök till det vackra ökenområdet Wadi Rum är en sevärdhet för dig som gillar lite landäventyr.

Mer om resor till Jordanien
Dykresor till Jordanien
Boende i land med dykning i Jordanien