Maldiverna

Maldiverna är ett mycket vid- och utsträckt örike som sträcker sig 670 km från södra till norra delen och 130 km mellan östra och västra territoriet. Dykresor och liveaboard hit har varit populärt i många år och är det ännu. Utslängda i Indiska Oceanen är Maldiverna med sina nästan 1.200 öar den största regionen i världen med atoller. Vissa atoller är nästan helt stängda och öarna här är endast till för lokalbefolkningen medan ett hundratal öar är öppna och erbjuds som resmål för turister.

Dykresor till Maldiverna med phtravel.se

Från mitten av november till slutet av april anses vädret vara stabilare och det är också högsäsong denna period vilket innebär att priserna ligger något högre än övrig tid på året.
Resten av året är i regel också riktigt bra med tanke på dykningen, dock får man i regel räkna med att det är lite blåsigare, något mera moln på himlen och med den ökande vinden även ett något oroligare hav, temperaturen däremot går dock sällan ner under trettio grader och solen kommer att bränna den skandinaviska bleka huden ändå, använd således solcreme. Då Maldiverna ligger så nära ekvatorn drabbas landet normalt inte av cykloner.

kuramathi  Dykresor till Maldiverna med phtravel.se

Nordostmonsunen däremot ligger på under januari - april med varma dagar och kalla nätter och den blötare sydvästmonsunen kommer under perioden maj - november, vilket innebär ofta kraftiga men i regel relativt kortvariga regn, mest regn faller i regel i juli och augusti. Vattentemperaturen varierar mycket men ca 26 - 30 grader är normalt även om det lokalt kan förekomma så kallad uppvällning med betydligt kallare vatten ända ner till 21 - 22 grader.

Beroende på vilka delar i landet du befinner dig i kan du med lite tur få se nästan vad som helst under dina dykningar. Mantor, valhaj, hammarhaj, ghost pipefish, revhajar, sköldpaddor, frogfish, svärdfiskar, örnrockor med mera finns det möjlighet att sikta under dina dyk. Den bästa dykningen får du genom att deltaga i en dykkryssning då du också får möjlighet att se och uppleva de koraller som är som friskast, störst och mest färgrika.

De så kallade husreven på de olika resorterna är tyvärr mycket slitna och trasiga på nästan alla ställen men sjävlklart finns djur att se. Vrakdykning finns på några ställen i Maldiverna och några av vraken är mycket sevärda. Maldiverna har under många år ansetts som ett dykarnas Mekka eftersom sikten oftast är mycket bra och artrikedomen är god. En dykresa till Maldiverna går att kombinera med både liveaboard och/eller boende på någon ö.

Mer om resor till Maldiverna
Virgo  Lux Maldives
Liveaboarder i Maldiverna                                                   Boende i land med dykning i Maldiverna