Karibien

Vattnen i Karibien utgörs av västra Atlanten och täcker länder i såväl, nord-, mellan- som sydamerika.
Det marina livet är inte lika artrikt som vare sig Röda Havet, Indiska oceanen eller Stilla Havet. Reven ser många gånger ganska lika ut över hela regionen och kan i jämförelse tyckas fattiga på liv men för den som tittar så finns här mängder med främst mindre arter och även mycket fisk.

Dykresor till karibien med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Vissa områden är väldigt populära destinationer för att se stora fiskar och då främst olika typer av haj.
Bahamas, Kuba, Belize, Turks & Caicos är det länder där det normalt är bäst förutsättningar men även länder som till exempel Honduras, Mexico, Tobago, Jamaica, Dominika, Colombia och Cayman Islands är kända för olika arter av haj.

Florida är för många populärt men i USA är det inte tillåtet att erbjuda hajdykning med så kallad chumning (fiskrens eller liknande i vattnet för att locka till sig haj) och alltså inte lika vanligt att man ser dem under dykning.

I till exempel Turks & Caicos och i Dominikanska republiken är det vissa tider på året vanligt med knölvalar. En händelse som drar till sig många turister men där dykningen då får stå tillbaka för snorkling och att vistas på båt.

Sikten i Karibien är ofta mycket bra och det är vanligt med minst 30-40 meter men kan tillfälligt gå ner till under 5 meter när till exempel korallerna förökar sig eller strax efter orkansäsong då havet kan ha piskats upp.

Dykresor till Kariben med phtravel.se

Öarna Bonaire och Curacao är de mest kända destinationerna och populära bland dykare tillsammans med ön Cozumel och vattnen utanför och i (grottdykning) Mexico.

De mest välmående och friskaste reven i Karibiska vatten hittar du på södra Kuba dit du endast kommer med liveaboard (dykkryssning), samt Bonaire där hela ön numera är ett marint reservat men det finns många fina dykdestinationer på andra platser också.