Kuba

Kuba är den största ön i Karibien och dykningen är spektakulär på några platser. Cirka 5 timmar med båt söder om Kuba ligger en i stort sett orörd skärgård, Jardinas de la Reina (Drottningens trädgårdar).

Dykresor till Kuba med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Även västra Kuba med Maria la Gorda och Isla de Juventud erbjuder fin dykning med fina koraller men inte riktigt lika mycket fisk eller haj.

Bästa tid för Kuba är från december till juni och under orkansäsongenen juli till oktober kan du inte åka till Jardinas de la Reina för dykning. I november som kan vara fint eller blåsigt är det goda chanser att se valhaj och under övriga tider på året så ser du mer eller mindre garanterat silkeshaj och karibisk revhaj som är mycket vanliga.

Havanna, dykresor till Kuba med phtravel.se

Stingrockor och sköterskehaj är också ganska vanliga och med tur kan du även få se tigerhaj och stor hammarhaj. Korallerna är i stort sett orörda och i dessa finns mängder av fisk, skaldjur och bläckfiskar.
Stora stim med tarpooner, barracudor och stora havsaborrar är också vanligt.

Sikten är normalt cirka 40 - 50 meter även om den kan gå ner till bara 6 - 7 meter tidvis.
Temperaturen i vattnet däremot är ganska konstant med 26 - 29 grader året runt.

Övriga delar på södra Kuba är ganska ok med fina väggdyk, ett och annat vrak, häftiga klippformationer och koraller i skaplig kondition. Isla de Juventud kan erbjuda en del hajar men det är inte som Jardinas.

På norra Kuba och i Havanna erbjuds också dykning men reven är förhållandevis slitna och inte alls i jämförelse med den södra sidan vad gäller friska och stora koraller och övrigt marint liv. Det mesta är helt enkelt utfiskat även om det förekommer att man ser en och annan rev- eller tjurhaj i vattnen på norra sidan.

Haj i Jardinas de la Reina. Dykresor med phtravel.se. Foto Henrik Jonsson
Foto Henrik Jonsson

Liveaboard är det som är riktigt bra och komplettera gärna med några extra dagar men ska du dyka även då så lägg dykdagarna från land först, annars kommer du att känna dig rätt blassé.