Oceanien

Stilla havet är jordens största hav och alla de "tropiska paradisöar" i det som man kallar söderhavet ingår i Oceanien tillsammans med Australien och Nya Zealand. Då området är enormt stort är dykningen också väldigt mångfacetterad och varierande.

Dykresor till Oceanien med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Australien är områdets stora stora kontinent. Dykning erbjuds här både på östra sidan mot Stilla Havet på främst det stora barriärrevet. Även syd- och östkusten, mot Indiska oceanen, erbjuder bra dykning och sammantaget är den väldigt varierande.

Här ligger till exempel Ningaloo reef som kanske är världens mest kända plats för att skåda valhaj även om här finns mycket annat också. Den södra sidan av landet erbjuder även den mycket spektakulär dykning med till exempel vithaj, vrak, kelpskogsdykning och vissa tider på året kan man få sen den fantastiska fisken leefy seadragon på vissa platser.

 

Nya Zeeland är med sin nord-sydliga riktning väldigt speciell som dykdestination och erbjuder både tempererat och riktigt kallt vatten. Dykning i det fiskrika Poor Knight Islands, fjorddykning eller hajdykning till havs är alla mycket speciella. Till Nya Zeeland hör även bland annat den nästan självstyrande lilla ön Niue - som står bakom websuffixet ".nu" - och som erbjuder fantastisk tropisk dykning i klara vatten och har enorma mängder havsormar.

I Stilla havets mer tropiska regioner hittar du länder som Papua Nya Guinea, Solomonöarna, Vanuatu, Nya Kaledonien, Palau, Mikronesien med till exempel Yap, Pohnpei, Kosrae och Chuuk (fd Truk) Lagoon, Fiji, Tonga, Tuvalu, Samoa, Cooköarna, Franska Polynesien med öar som Tahiti, Bora Bora och Marshallöarna med Bikiniatollen.

Vissa delar är fantastiska med vrak, stilla laguner, hajdykning, sagolika mjukkoraller, hårdkoraller större än någon annanstans på jorden medan andra platser tyvärr inte alls är särskilt roliga eller värda att åka till för endast en dykresa. När du åker till det här området av världen ska du naturligtvis passa på att se saker på land också. Människorna och kulturen är mycket spännande och annorlunda många gånger och blir ofta det du minns efter resan.