Australien

För många en drömdestination och för många en mardröm. På den här stora kontinenten omgiven av hav finns naturligtvis mängder av dykning att tillgå likaväl som att många platser är direkt olämpliga. Stora hajar, saltvattenskrokodiler, världens farligaste maneter är bara några av de djur som ibland sätter stopp för dykning.

Dykresor till Australien med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Ändå finns här världens kanske mest kända och omtalade dykområde, det enorma stora barriärrevet. Sen finns även det kända Ningaloo Reef på västkusten som är känt för sina valhajar, mantor, delfiner (vid Monkey Mia) och tigerhajar.

Australiens västkust kanske är den minst kända för oss i Skandinavien men här finns flera bra dykplatser med Ningaloo som den mest kända, men även Rowley shoals i nordväst och utanför sydväst mot Perth där det erbjuds riktigt bra dykning med massor av fisk och flera häftiga vrak.

Sydney, dykresor till Australien med phtravel.se

Sydkusten och Tasmanien erbjuder dykning i betydligt kallare vatten och här finns till exempel möjlighet att dyka i bur och få se vithaj men även dykning i kelpskogar. Under några få månader varje år är det mycket vanligt att se den spektakulära "Leefy Seadragon" där några platser mer eller mindre kan garantera dig att se dessa med sjöhästarna nära besläktade djur.

Östkusten erbjuder mycket dykning, från Sydney och sen norröver där stora barriärrevet sen sträcker ut sig. Dykningen är mycket stor och det finns "tyvärr" STORA dykbåtar numera som tar upp till 450 dykare samtidigt och kör dagsturer för att komma ut och dyka. Det har naturligtvis satt spår på vissa platser men många platser är ännu bra och det finns gott om fisk och haj på många ställen.

Leefy seadragon, dykresor till Australien

Liveaboarderna tar inte lika många dykare och är betydligt färre till antalet. De flesta kör till ungefär samma dykplatser med utgångspunkt från Cairns eller i närheten. Osprey Reef är till exempel mycket populärt och där matar man haj och det är många hajar! Vraket Yongala  är en annan populär dykplats och ett av de mer kända vraken i landet. Här kan du med lite tur faktiskt få se tigerhaj under vrakdyken.

Att ordna och boka dykning i Australien är lätt. De flesta åker hit som backpacker och då kanske ett schemalagt program inte är helt idealiskt varför det många gånger är enklast att boka på plats.
Vill du däremot ut på en liveaboard rekommenderar vi att boka det i förväg för att säkert få plats. Båtarna är inte så många även om det ibland kan finnas restplatser som säljs ut billigt. Det är dock inget du ska räkna med.

De flesta i Australien som dyker mycket säger tyvärr numera att den bästa dykningen i Australien får du om du åker till Papua Nya Guinea. Allt är ju dock relativt vad som är bra. Norra kusten i Australien är inte lämplig för dykning på grund av sina stora mängder av saltvattenskrokodiler.

Lokal tid i Australien, Sydney, Brisbane, Cairns, Melbourne:
Lokal tid i Australien, Perth: