Christmas island

Christmas island, CI eller X-mas Island tillhör Australien och ligger söder om Indonesien i Indiska oceanen. Det finns ytterligare en "julö" ute i Stilla havet men det här är alltså den väster om Australien. Hit kommer du antingen  från Jakarta men flygrutten är inte bekräftad längre än till sista oktober 2014. Annars går det endast gått att nå den här lilla spännande ön med flyg från Perth under flera år. En rejäl omväg för oss från Europa.

Xmasisland
Klicka på kartan så kommer du till google maps - Lokal tid på Christmas island:

I dag är dykningen här i det närmaste helt orörd och jungfrulig. Rev med friska hela koraller, främst hårdkorall och det som gjort ön mest känd är nog deras krabbvandringar och stora kolonier av just olika landlevande krabbor. När honorna släpper sina ägg och när larverna kläckts och ska komma tillbaka är det inte ovanligt med stora mängder planktonätare här såsom valhaj och manta.

ChristmasIsland1  ChristmasIsland3

En av orsakerna att X-mas island inte blivt så omtalat i dykkretsar är då dels svårigheten att ta sig hit och dels att det bara finns ett dykcenter och de tar max 6 dykare samtidigt. Då kan du nog föreställa dig hur få människor som faktiskt dykt här och när det bara går enstaka flyg i veckan hit...... Kort sagt, enastående sikt, friska koraller och stora djur. Det blir svårt att hitta något i den här delen av Indiska oceanen som kommer kunna mäta sig med detta.

Annars är ön spännande även på land med grottor, fågelskådning och vacker natur och naturligtvis då de årliga krabbinvasionerna som om du har tur och kan vara där vid rätt tidpunkt är något helt enastående.

Mer om resor till Christmas island
Sunset
Boende i land med dykning på Christmas island