Chuuk Lagoon

Chuuk (som betyder "berg") Lagoon och som kallades Truk under japanska ockupationen är främst känt för alla vrak från andra världskriget. Det är den folktätaste staten i federationen Mikronesien och består av cirka 300 öar utspridda över ett stort område.

1990 ändrades namnet åter officiellt till Chuuk som är öarnas ursprungliga namn men de har tidigare även kallats Ruk, Hogoleu, Torres, Ugulat och Lugulus - kärt barn har många namn. (Truk var för övrigt ett feluttal av Ruk).

1944 blev Chuuk Lagoon skådeplatsen för ett av andra världskrigets mest avgörande slag, Operation Hailstone som ägde rum den 17 - 18 februari.

Dykresor till Chuuk Lagoon med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Amerikanskt flyg ödelade stora delar av den Japanska Stillahavsflottan under dessa två dagar. Detta gjordes delvis som en hämnd för Pearl Harbour men självklart också som en del i att erövra herreväldet över den här delen av världen. Chuuk var den stora basen för Japanska flottan i framförallt kriget i Nya Guinea och Solomonöarna.

Lämningar efter mer än 250 flygplan och cirka 60 fartyg som t.ex. "Fujikawa Maru", "Gosei Maru" och den ökända "Betty Bomber". Vissa vrak är ännu mycket välbevarade även om det mesta tyvärr börjat plundras mer och mer under senare år och mängder av vrakgods finns numera att köpa på internet.
De flesta flygplanen är dock inte ens identiferbara. Kraftiga oljeläckage har på senare år noterats från flera vrak och korrosionsforskare varnar nu för att det kan var en tickande "miljöbomb" som kan brisera när som helst. Det som är otcäkt om/när detta händer är att det inte finns några resurser att ta hand om ett stort läckage.

Dykresor till Chuuk Lagoon med phtravel.se

Vraken lockar till sig mycket marint liv och här i Chuuk Lagoon är det inget undantag. Mängder av både fisk och ryggradslösa djur hittar du i vattnen kring vraken.

Vattentemperaturen är alltid cirka 25 - 28 grader och i luften är det nästan alltid cirka 30 grader. Sikten är ofta mycket bra och kan gå upp till 30 - 40 meter även om 25 - 30 är mer normalt. Kombinera gärna med Yap och eller Palau, även Filippinerna är en utmärkt kombination. Övriga intressanta öar i Mikronesien att kombinera med kan vara Kosrae, Pohnpei och Guam.

 

< Bilder från Chuuk >