Papua Nya Guinea

Papua Nya Guinea eller PNG utgörs av den östra halvan av världens näst största ö, Nya Guinea.
Landytan är större än Sverige och ligger inom det som ofta kallas "the golden triangle". Vattnen här är alltså mycket artrika och ännu i dag förvånansvärt outforskade.

Dykresor till Papua Nya Guinea med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps.

Du kan åka till PNG året runt men olika delar av landet har olika säsong. Mest regn faller generellt under december till mars men räkna med enstaka regnskurar året runt.

Vattentemperaturen varierar mycket i olika delar av landet och säsong men mellan 25 - 30 grader är normalt och ofta är de södra delarna något kallare. Sikten varierar mycket och kan en dag vara 40 - 50 meter för att nästa dag vara nere i 10 - 15 meter och på vissa platser kan sikten gå ända ner till 5 - 6 meter vissa dagar.

Hairy ghost pipefish, Solenostomus sp, dykresor till Papua Nya Guinea med phtravel.se

Artrikedomen är enorm och du hittar på vissa platser världens bästa så kallade "muckdiving" med arter som inte finns någon annanstans i världen och ofta med mycket bra sikt. Vissa platser erbjuder hajdykning eller magnifka vrak med både båtar och flygplan som sänkts under andra världskriget.

Dykresor till Papua Nya Guinea med phtravel.se

Väggdykning eller platta bottnar och ofta strömdyk, platserna varierar mycket beroende på i vilken del av landet du dyker. Den absolut bästa och mesta dykningen får du genom att åka med på en liveaboard (dykkryssning) men det finns ett antal mycket bra dykresorter som ligger på platser som erbjuder otroligt bra dykning inom en eller ibland ett par timmars båtfärd.

PNG är idag ett av världens minst besökta länder och dykningen ligger ännu i sin linda så för dig som söker orörda koraller, massor av fisk och vill bort från allfarvägarna är PNG en absolut fullträff. Att hinna med hela landet på ett besök låter sig inte göras och att ta sig fram i landet sker bäst med flyg då det inte finns vägar på många ställen.

Nautilus eller Pärlbåt (bläckfisk), dykresor till Papua Nya Guinea med phtravel.se

Även för dig som inte dyker är PNG en destination som är helt otrolig och den stora begivenheten är nog människorna som på många platser lever efter helt andra förutsättningar och seder än vad vi är vana vid.
Ett par dagars besök till den stora Sepikfloden eller höglandet är en oförglömlig upplevelse.