Costa Rica & Cocos Island

Costa Rica och dykning är nog mest känt för Cocos Island men även fastlandet erbjuder dykning både på den karibiska sidan och på stilla havskusten.

Dykresor till Costa Rica med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Dykningen i karibien är ganska "allmän" och erbjuder inga större sensationer utöver vad du kan hitta i andra delar av karibien. Stilla havssidan har kallare vatten och här kan du vid särskilt de norra delarna få se rikligt med fisk och även en hel del haj och rockor under dagsturer. Riktigt bra dykning även om sikten ofta är lite sämre än om du kommer ut från kusten.

Den omtalade Cocos Island ligger cirka 30 timmars båtfärd västerut från kusten och här samlas stora mängder fisk och det är just stor fisk som har gjort Cocos Island till en av världens mest omtalade dykplatser. Det är ofta starka strömmar och många dyk görs helt ute i det blå utan referenser vid upp och nedstigning. Cocos Island är därför främst lämpad för den mer erfarne dykaren. Du kan åka hit året runt men den normalt bästa säsongen är december till maj även om tiden juni till juli också brukar vara bra.

 

I augusti till oktober råder orkansäsong även om de mycket sällan går så långt söderut då Cocos Island ligger långt söder om det som kallas för orkanbältet men det kan blåsa rejält under denna tiden på året.
Hammarhaj finns frekvent hela året men mellan maj till september anses vara den bästa och säkraste tiden att få se dessa magnifika djur.

Du kan åka på en liveaboard (dykkryssning) till Cocos Island året runt men boka i tid då det är mycket populärt. Vi rekommenderar att boka minst ett och halvt till två år i förväg för att vara garanterad en plats.

 

Sikten vid Cocos Island är ofta mycket bra och sällan under 20 meter medan temperaturen är något lägre än i korallhaven och sällan går över 27 grader och termometern stannar oftare mellan 23 - 24 grader.

Stora fiskar dras till Cocos Island och tyvärr även en hel del hajfiske de senaste åren. Goda möjligheter finns ännu att se till exempel valhaj, hammarhaj, silkeshaj, revhajar, mantor, rockor och annan stor fisk och detta gör platsen unik och alltså mycket populär.

 

Costa Rica är i övrigt ett mycket vackert land med en fantastisk natur och ett härligt klimat. För dig som gillar naturupplevelser är ett stopp i landet ett "måste". Äventyra i djungeln, titta på vulkaner och se vackra vyer och massor av annat. En fantastisk upplevelse som få sett och som tilldrar sig nattetid på stillahavskusten är "ankomsten" eller "Arribadan" då ibland upp till 1000-tals sköldpaddor kommer upp på stranden för att lägga ägg. Svårt att planera in och få se men det går att uppskatta på ett ungefär.