Ecuador och Galapagos

Galapagosöarna ligger cirka en timme med flyg västerut från Ecuadors kust mitt på ekvatorn. Här grundade Charles Darwin sina teorier om utvecklingsläran och djurlivet här är verkligen speciellt, inte bara på land.

Dykresor till Ecuador och Galapagos med phtravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Du som dyker kommer att kunna se massor av fisk, sjölejon, olika skaldjur, tagghudingar, koraller och flera olika arter av haj.Du kan åka till Galapagosöarna året runt. Havet är i regel lugnast från januari till maj och lite blåsigare under juli till oktober. Vattentemperaturen är mycket skiftande beroende på var i ögruppen du befinner dig.

De västra delarna har kallvattenströmmar från stort djup som kan pressa ner vattentemperaturen till så lågt som 12 - 14 grader och i de södra delarna kommer det kalla näringsrika vattnet från sydpolen och temperaturen ligger på cirka 16 - 19 grader. På de norra öarna kommer strömmarna från varmare delar av Stilla havet och temperaturen där är mer behagliga 22 - 25 grader.

Dykresor till Galapagos med phravel.se
Klicka på kartan så kommer du till google maps

Sikten varierar mycket från 5 meter och upp till 50 meter beroende på var i ögruppen du befinner dig. Språngskikt är vanliga liksom ibland mycket strömt vatten. Galapagosöarna är förmodligen världens bästa plats för att få dyka med valhaj och säsongen sträcker sig från juli till september då det är mer eller mindre "garanterat" att du kommer att få se dem om du åker till den norra ön Darwin.

Hammarhaj, dykresor till Galapagos med phtravel.se

Förutom valhaj är det dessutom vanligt med revhaj, stingrockor, mantor, sjölejon, galapagoshaj och hammarhaj på vissa platser samt stora mängder fisk ofta i stora stim.

Den absolut bästa och mesta dykningen kommer du att få genom att åka med på en dykkryssning där du åker till de norra öarna Wolf och Darwin. Avstånden mellan öarna är stora och det är endast en mycket begränsad del av öarna som är öppna för människor. Alla liveaboarder gör några strandhugg under turen så du kommer att få gå i land ett par gånger under din tur hit och även det är en stor upplevelse.

Bartolomé Island, dykresor och dykkryssningar till Galapagos med phtravel.se

Även vid Ecuadors fastland finns dykning som är riktigt bra och med goda chanser att se både mycket och stor fisk och ibland även hajar, sjölejon och valar.