Som vi svarat i en annan fråga: Längd på resan, flygbolag, standard på boende, tillgång till flygstolar, charter eller reguljärt, antal dykdagar är bara några exempel på vad som kan styra priset men framförallt hur långt innan du bokar din resa.

Det viktigaste för att hålla nere priset eller ens att överhuvudtaget hitta platser både på boende och flyg under de attraktiva loven är att du bokar tidigt. Med tidigt menar vi mellan åtta till tolv månader i förväg för de flesta destinationer.
Du som är ute senare än detta måste förbereda dig på att det kan vara slut på flygstolar respektive att många resorter och hotell är fullbokade sedan en lång tid tillbaka.


Drömmen!

Det är inte ovanligt att resorter och liveaboarder är fullbokade mer än 12 månader i förväg. Tänk gärna på det att bara för att du bokar i tillräckligt god tid så behöver det inte innebära att du behöver betala resan med en gång - det betyder bara att du är garanterad en plats, oftast men inte alltid sker slutbetalningen inte förrän 30 - 60 dagar innan avresa.

Antalet platser på flyg till, och boenden på, de bästa dykdestinationerna är begränsat och det är ju inte bara vi i Skandinavien som är lediga utan ofta har alla länder i hela Europa eller till och med hela den kristna världen ledigt kring vissa helger. Med ett ökat resande från länder som Ryssland, Kina, Taiwan, Malaysia, Sydafrika, Brasilien, Singapore med flera så har trycket på vissa destinationer ökat dramatiskt. I många av dessa länder bokar man sin resa 2 - 3 år i förväg för att få bo på ett särskilt ställe, åka med en speciell båt eller uppleva någon speciell typ av dykning.


Verkligheten?

Ett typexempel på svårigheter är hemresor till Europa efter nyår från all olika "dykländer". Alla i hela Europa har ledigt samtidigt och vill hinna hem till dess skolorna börjar. Det gör att det under dagarna mellan den 2 - 10 januari så finns det i princip inga lediga flyg att hitta (förutom möjligen i Business Class), den 1:a januari kan det eventuellt gå att hitta biljetter - men vem vill åka då?

Vi ber om din förståelse för att vi inte har möjlighet att lägga ner tid på att leta efter "billiga flygstolar", "billiga boenden" eller "billiga dykresepaket" under de olika loven eftersom det helt enkelt i regel inte finns några sådana att lösningar att hitta med kort varsel, möjligen kan vi hitta en Business Class lösning men även dessa är svårare och svårare att hitta.

Hittar vi mot förmodan något och vi säger att det är beslut på en gång som gäller så skojar vi verkligen inte, det innebär beslut samma dag eller senast påföljande dag.
Med tanke på det minimala utbudet som finns att tillgå på så kort varsel så handlar det om att besluta sig omedelbart. Vi har tyvärr inte heller någon möjlighet att leta efter flera olika alternativ under dessa perioder, inte för att vi inte vill men det finns tyvärr inget att finna.

Till er som kommer lite för sent med er förfrågan säger vi tack så mycket för er förfrågan, vi gör vad vi kan men tyvärr kan vi kanske inte ge er något alternativ eller möjligen bara ett, nästa gång hoppas vi att du är ute i tillräckligt god tid :)